Zapisnik sa sjednice Predsjedništva

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stepen javnosti: Javno | Objaviti na sajtu | Poslati Koordinatorki u Zagreb i članovima upravnih struktura u Viber grupi „Predsjedništvo”

 

 

Podgorica, 26.10.2019. | UČESNICI (m/ž) | Na prvi sastanak o projektu pozvani su putem Viber grupe svi članovi Predsjedništva Nvo ZanaPredaK https://zanapredak.jimdofree.com/o-nama/upravne-strukture/ i članovi upravnih struktura strukovnih udruženja https://zanapredak.jimdofree.com/o-nama/članovi/.

 

Učestvovalo je 6 od 11 članova Predsjedništva ZanaPretKa: predsjednik Slobodan Starčević, potpredsjednici: Fuad Jakupović i Dragan Jovićević, članovi Predsjedni­štva: Milutin Ražnatović, Mersudin Grabanica i Nikola Pejović, izvršni direktor Boris Marđonović, kao i predsjednik Udruženja građevinara CG Vojislav Delić, članica UO Uruženja preduzetnica CG Vesna Rakočević i frizer Vesko Vasović.

 

Odsustvo su opravdali: članica Predsjedništva ZanaPretKa Emira Jakupović Berilažić, predsjednica Udruženja hotela CG Dragica Drekalović i član UO Veliša Popović, predsjednica Udruženja krojačica visoke mode CG Rada Vujičić, potpredsjednice: Lida Marđonović i Jelena Roganović Đurić i članice UO: Budimka Bojat i Ljiljana Marjanović, predsjednica Udruženja preduzetnica CG Edita Dautović i članice UO: Sanja Lekić i Ivanka Ilić, predsjednik Udruženja info-elektroničara CG Danijel Vuković, predsjednik Udruženja umjetničkih zanatlija CG Obrad Kovačević, član UO Udruženja zanatlija motornih vozila Roko Gudelj i član UO Udruženja poslasličara CG Miodrag Sakarević.

 

Ostali članovi upravnih struktura nisu najavili izostanak.

 

TOK SJEDNICE

Sjednicom je predsjedavo predsjednik ZanaPretKa Slobodan Starčević. Sjednica je počela u 12:08h i završila u 13:15 h. Na sjednici nisu donošene odluke, već samo zaključci, prećutnim konsenzusom.

 

DNEVNI RED

1)      Predstavljanje EU projekta: „Master 4.0: Unapređenje majstorskih ispita“

2)      Razno

 

ODLUKE / ZAKLJUČCI

1)      Objaviti Zapisnik na sajtu, poslati Koordinatorki u Zagreb i članovima u Viber grupi

2)      Udruženja da predlože članove ispitnih komisija za uključenje u projekat

3)      Poslati Pristupnicu za javnu ustanovu Zanatsku komoru CG radi organizacije izbora

4)      Imenovati Fuada Jakupovića za praćenje projekta i supotpisivanje dokumentacije

 

IZVJEŠTAJ

Predsjednik S. Starčević je predstavio najnoviji rezultat rada, EU projekat: „Master 4.0: Unapređenje majstorskih ispita“, koji će u potpunosti biti finansiran od strane EU programa Erasmus+ KA2. Projekat će trajati 28 mjeseci (startovao je 01.09.2019.), a ukupna vrijednost projekta je 215.870,00 €, od čega će ZanaPredaK dobiti do 25.495,00 €. On je istakao da se sredstva iz 3 tranše smatraju predujmom do konačnog odobrenja izvještaja u 2022. godini.

 

Izvršni direktor B. Marđonović je predstavio partnere, aktivnosti i obaveze u projektu. Partneri su: Hrvatska obrtnička komora (koordinator), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije, Zanatska komora Skoplje, Udruga Sreken život Tetovo, nvo Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore i Visoko učilište Algebra, Hrvatska. Pridruženi partner je Zanatska komora CG.

Intelektualni rezultati projekta će biti: 1. Unapređenje pitanja za II., III. i IV. dio majstorskog ispita (MI) uključujući programe (kod nas: Stručni izgled majstorskih ispita i ispitni zahtjevi za I. i II. dio). 2. Razvoj online platforme za pripremu i polaganje MI.

3. Pilotiranje online platforme za pripremu i polaganje majstorskih ispita. Za 3. intelektualni rezultat nisu odobrena sredstva ali su partneri u obavezi da ga ostvare sopstvenim snagama.

Osim toga, biće izrađen a) metodološki okvir sa smjernicama za razvoj ispitnih pitanja za majstorski ispit, koji će se koristiti i tokom i nakon projekta; b) priručnik za administrati­vno korišćenje online platforme za uključeno osoblje u sprovođenju majstorskih ispita i c) završni izvještaj o pilotiranju online platforme, koji će biti polazište za dalji rad na unapređenju majstorskih ispita nakon završetka projekta.

Projektom su obuhvaćeni sljedeći zanati: autoserviser, automehaničar, elektroinstalater, zidar, tesar, pekar, frizer, kozmetičar, fotograf i krojač visoke mode. *Za sve zanate u muškom rodu podrazumijeva se i odgovarajući ženski naziv. Zanati su izabrani na osnovu rezultata analiza broja prijavljenih kandidata za majstorske ispite u partnerskim državama, kao i preporuka stručnih tijela Komora (strukovnih udruženja, cehova i sekcija) koja imaju formiranu infrastrukturu za majstorske ispite. Rezultate projekta će koristiti svi partneri. Proširenje broja zanata moguće je bez finansijske potpore projekta. Uslov je imenovanje članova ispitnih odbora.

Detaljan opis projekta (3 strane) može se preuzeti na linku: https://l.ead.me/bbIdGg

TOK RASPRAVE

V. Delića je zanimala legitimnost projekta i uklapanje u zvanični nacionalni okvir kvalifikacija. Marđonović je odgovorio da je projekat legitiman samim tim što je odobren od strane Odjela za strukovno obrazovanje i osposobljavanje Nacionalne agencije Republike Hrvatske za mobilnost i programe Evropske unije. On je izjavio da će projekat dati vjetar u leđa i pun smisao i strukovnim udruženjima i Komori. Istovremeno će to biti i prilika da se predstavnici zanatstva nametnu Vladi kao kvalifikovan partner u realizaciji majstorskih ispita.

V. Delić je proturječio iznjevši da on kao član Sektorske komisije za inženjerstvo i proizvo­dne tehnologije smatra da sve obrazovne aktivnosti moraju biti usklađene sa zakonima CG. Marđonović je odgovorio da rezultati projekta nisu i ne mogu biti kršenje zakona i da je na isti informalan način pilotiran i majstorski ispit 2014. godine u saradnji sa njemačkom Zanatskom komorom iz Koblenz-a. On je okvalifikovao učešće pojedinih članova Komore u komisijama Ministarstva prosvjete za izradu programa kao kontra­produktivnu podršku školskom sistemu, koja je suprotna interesima preduzetničkog srednjeg staleža. On je istakao i da će ishodi ovih ma­jsto­rskih ispita biti međunarodno priznati i omogućiti zanatlijama prekogranično pružanje usluga na jedinstvenom unutrašnjem tržištu EU, poslovni nastan i pristup tržištu rada.

V. Delić je iznio primjedbu na uključenje JU Zanatske komore CG kao pridruženog člana u projektu. Marđonović je odgovorio da su oni pokušali uključiti Javnu ustanovu kao glavnog partnera ali da zbog pravnog interregnuma, nepostoja­nja formalno zaposlenih lica, žiro računa i finansijskog kapaciteta, to nije bilo moguće. S obzirom da Nvo ZanaPredaK inače vodi sve poslove JU Zanatske komore CG, ZaKom je uključen kao pridruženi član. Time se stiče pravo na prenos intelektualne svojine po završetku projekta i regulisanju stanja.

V. Delić se usprotivio direktnom pozivanju članova upravnih struktura udruženja navodeći da se time smanjuje uticaj predsjednika i zatražio da se u buduće obavještavaju samo predsjednici udruženja, koji će zatim proslijeđivati pozive članovima. Marđonović je odgovorio da je Viber grupa napravljena radi lakše komunikacije sa članstvom i organizaci­one podrške udruženjima, što je i glavni zadatak krovne organizacije ZanaPredaK. Sastav članova Viber grupe je zasnovan na postojećim zapisnicima sa izbornih skupština strukovnih udruženja, te da su sva udruženja dužna dostaviti sve promjene rukovodstva, što će biti aktualizovano u Grupi.

V. Delić je iznio primjedbu jednog svog člana (ne navodeći njegovo ime) da je izbor zanata u projektu rezultat pristrasnosti i samovolje, jer je predsjednik ZanaPretKa po zanimanju fotograf a supruga izvršnog direktora kojačica visoke mode. Marđonović je odbacio ove optužbe i ponovio da je jedini kriterijum bio kapacitet udruženja da se uspješno realizuje projekat. Osim toga, oboje imaju položene maj­sto­rske ispite i kroz projekat neće i ne mogu dobiti nikakva finansijska sredstva. On je naglasio da jedino Udruženje krojačica visoke mode CG ima formiranu i obučenu Ispitnu komisiju za majstorske ispite, što se može provjeriti i ovdje: https://www.lebendiges-koblenz.de/News-Massgeschneiderte-Meisterausbildung-item-2195.html, usvojenu Uredbu o stručnom izgledu majstorskog ispita i ispitnim zahtjevima za I. i II. dio: https://l.ead.me/bbIgzg, usvojen Plan stručnog osposobljavanja: https://l.ead.me/bbIh0E i potvrdilo je spremnost da pomogne u ostvarenju ciljeva projekta.

Fotografi takođe imaju Plan stručnog osposobljavanja za preduzeća i preuzeli su odgovornost da isporuče tražene intelektualne rezultate. On je naglasio da će intelektualnu svojinu projekta koristiti sva udruženja u Komori, bez obzira da li je njihov zanat ternutno obuhvaćen projektom ili ne.

Na komentar V. Delića da se naziv zanata „krojačica visoke mode“ mora uskladiti sa nacionalnom nomenklaturom, Marđonović je odgovorio da zapravo ministarstva moraju uskladiti nazive i standarde zanata sa datostima na tržištu. Inače, stručna slika dotičnog zanata odgovara istim standardima, koje Francuzi nazivaju „Haute coutourier“, Englezi „Bespoke tailor“, Italijani „Alta moda“, Rusi „Visoka moda“ a Njemci „Maßschneider“. Isto smo imali slučaj sa automehatroničarima, kada su predstavnici ministarstva prosvjete odbijali da do+u na prvo takmičenje u Ulcinju a nakon toga prihvatili da reformišu i program i naziv.

Svi učesnici su podržali projekat, a nakon toga se prešlo na tačku Razno. Razmijenjene su informacije o novim prostorijama za JU Zanatsku komoru CG, seljenju inventara, lokalnim taksama za pristup radnjama sa javnih puteva, organizaciji izborne skupštine jave Komore i dr.

PRAVNA POUKA

Zapisnik je sastavio B. Marđonović a potvrdio predsjednik S. Starčević. Primjedbe i dopune Zapisnika mogu se dostaviti u roku od 15 dana od dana prijema i postaće sastavni dio Zapisnika.

 

S.R.     Boris Marđonović                                           S.R.    Slobodan Starčević

Izvršni direktor                                                          Predsjednik