Odluka 25 zanatskih udruženja o podršci na predsjedničkim izborima

Zanatska udruženja u Crnoj Gori koja su podržala odluku o podršci kandidatu Liberalne partije na predsjedničkim izborima 2023. u Crnoj Gori

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Podgorica, 03.03.2023. Zbog odgovornosti prema legitimnim interesima zanatstva, koje predstavljamo u okviru 25 zanatskih udruženja,

 

zbog posvećenosti obavezama iz Memoranduma o saradnji sa Liberalnom partijom Crne Gore, koji je potpisan nakon što je ponuđen svim parlamentarnim partijama u Crnoj Gori i koji obuhvata usvajanje novog zakona o zanatstvu, formiranje ministarstva zanatstva i malih i srednjih preduzeća i implementaciju Plana za stabilizaciju i razvoj zanatstva, kao i

 

zbog snage konsolidovanog nastupa preko 100.000 zanatlija u Crnoj Gori plus članova njihovih porodica,

 

25 zanatskih udruženja poziva sve vlasnike zanatskih privrednih subjekata, njihove zaposlene i članove njihovih porodica da na predstojećim predsjedničkim izborima 19. marta 2023. godine podrže kandidata izbora Liberalne partije Crne Gore, gosp. Mila Đukanovića.

 

Ovaj poziv ne predstavlja nikako politizaciju zanatstva, niti političku trgovinu, niti uticaj na slobodu izbora pojedinca, niti bilo kakav populizam, klijentelizam ili instrumentalizaciju, a još manje od svega toga blanko podršku ili identifikaciju sa bilo kojom partijom ili vrijednostima koje se vezuju za lik i djelo bilo kojeg političara (m/ž/r) u Crnoj Gori, već isključivo pravo, potrebu i moć zanatlija da se njihovi zahtjevi čuju, poštuju i doživljavaju na ozbiljan način.

 

To znači da su zanatlije kao vlasnici privrednih subjekata, zaposleni i članovi njihovih porodica svjesni snage konsolidovanog nastupa i svoje moći da dovode na vlast ili smjenjuju one političare, koji rade ili ne rade u interesu srednjestaleške privrede koja ih i bira i finansira.

 

Zanatlije su ponosne na ovu odluku, svoju slobodu odlučivanja, nezavisnost i pozicioni dokument koji je normalna stvar u svim liberalnim demokratijama, kao i činjenicu da su upravo zanatlije perjanici nove političke paradigme u Crnoj Gori i primjer demokratizacije i europeizacije crnogorskog društva. Ova odluka ujedno predstavlja vjetar u leđa kulturi dijaloga sa politikom na istoj visini očiju i primjenjivaće se podjednako na sve partije u Crnoj Gori koje budu podržavale zanatstvo.

 

VLASTODAVCI:

JU Zanatska komora Crne Gore (ZaKom)

nvo Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore (ZanaPredaK)

nvo Udruženje hotela Crne Gore (MHA)

nvo Udruženje poslastičara Crne Gore (UPOS)

nvo Udruženje fotografa Crne Gore (UFCG)

nvo Udruženje zanatlija motornih vozila Crne Gore (UZAM)

nvo Udruženje zanatskih pekara Crne Gore (UPEK)

nvo Udruženje umjetničkih zanatlija Crne Gore (UZUS)

nvo Udruženje zlatara Crne Gore (UZAT)

nvo Udruženje građevinara Crne Gore (UGIP)

Udruženje za obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost (OBINEM) - pri nvo Komori

Udruženje info-elektroničara Crne Gore - pri nvo Komori

nvo Udruženje kamenorezaca Crne Gore (UKAM)

Udruženje krojačica visoke mode - pri nvo Komori (KrojiMo)

nvo Crnogorsko udruženje štampara

nvo Udruženje preduzetnica Crne Gore (UZAP)

nvo Udruženje gastronoma Ulcinj (GASU)

nvo Regionalna razvojna agencija Ulcinj biznis asocijacija (RDA UBA)

nvo Klub frizera i kozmetičara Zoran (KuFiK Zoran)

nvo Vrijedne ruke Bihor

nvo Savez frizera i frizerskih klubova Crne Gore (SFiFK CG)

nvo Savez frizerskih klubova Crne Gore (SFK CG)

nvo Klub frizera Podgorice (KuFiK PG)

nvo Atelje starih zanata Kotor

nvo Atelje umjetničkih zanata Bar


Komentari, pitanja i odgovori

Komentar #1

03.03.2023. Zlatko Vučinović, info-elektroničar Tivat preko:  https://www.facebook.com/zanapredak.me/

 

Pametan čovjek je vazda zborio: "neću pulitiku u svoju butigu". Mila se zapad odrekao, prema Mandiću se odavno izjasnio. Što se koprcate toliko i što ne shvatite da morate podržati bilo koga osim ove dvojice, koji su od svih kandidata najveći promoteri neistina i manipulatori?

 

ODGOVOR

25 zanatskih udruženja je pozvalo vlasnike zanatskih firmi, njihove zaposlene i članove porodica da podrže kandidata Liberalne partije Crne Gore, Mila Đukanovića na predstojećim predsjedničkim izborima.

 

Ovaj poziv ne predstavlja podršku bilo čijoj politici, već osnaživanje one partije koja je potpisala Memorandum o saradnji sa zanatstvom. To je način da se ostvare ciljevi zanatstva i da se vaš glas čuje i ozbiljno shvati. Ujedno je i provjera snage objedinjenog djelovanja preko 100.000 građana Crne Gore, koji žive od zanatstva, plus članova njihovih porodica.

 

Zanatska udruženja na ovaj način promovišu novu političku paradigmu u Crnoj Gori i doprinose demokratizaciji i europeizaciji društva. Odluka takođe znači, da će političari i ministri morati da vode ravnopravan dijalog sa zanatlijama, bez obzira kojoj političkoj stranci pripadaju.

 

U ovom trenutku vodi se intenzivna rasprava u 26 zanatskih udruženja nakon što je jučerašnja vijest odjeknula u javnosti. Glavna tema je pravo uticaja strukovnih udruženja na politička opredjeljenja svojih članova.

Neki članovi zagovaraju podršku političkoj stranci, koja je potpisala Memorandum o saradnji sa zanatstvom odnosno njenom kandidatu, dok se drugi ne slažu sa takvim pristupom i smatraju da se strukovna udruženja ne bi trebalo baviti politikom.

 

Diskusija se dotiče osnovnih pojmova demokratije. To su svakako: pravo na slobodu izbora, da li to znači pripadnost i svrstavanje ili ne, kako može neko ko tradicionalno glasa jednu partiju, sada da podrži drugu. Otvorilo se niz pitanja iz osnovnog građanskog obrazovanja i političke kulture.

 

Zanatlije su trenutno podijeljene na dvije frakcije. Jedna smatra da zanatlije imaju pravo da snažnije zastupaju svoje opravdane potrebe i zahtjeve, jer političari ne reaguju na njih već više od 20 godina.

 

Zato su predložili pet scenarija.

 

Prvi scenario je da sa Vladom dogovore zajednički predlog novog zakona o zanatstvu, što nije uspjelo, jer Vlada ne želi da prenese nikakva javna ovlašćenja privredi plašeći se da navodnog gubitka poluga vlasti uglavnom u dijelu obrazovanja.

 

Drugi scenario je da se organizuje peticija odnosno prikupljanje 6.000 glasova da bi Skupština morala uzeti predlog zanatlija u razmatranje. Od ovoga se odustalo kako zbog nepotrebnih finansijskih i logističkih napora, tako iz zbog činjenice da i tu peticiju svakako mora da procesuira neki poslanik u Skupštini.

 

Treći scenario je da se svim strankama ponudi memorandum o saradnji, pa da se na izborima podrže one partije, koje ga potpišu. To je upravo sada slučaj.

 

Četvrti scenario je da se uvede zanatski embargo onim političarima, koji odbiju da glasaju jedan moderan i evropski predlog zakona o zanatstvu, kojim se ne ulazi u nadležnosti ni jedne institucije, već samo preuzima briga za struku uz pravni nadzor države.

 

I peti scenario je da se osnuje nova zanatska partija, što nije isključeno ali je i najveći izazov. Budući da je Memorandum o saradnji potpisala Liberalna partija Crne Gore, ova prva frakcija smatra da zanatlije sada treba da podrže njihovog kandidata, Mila Đukanovića.

 

Ona takođe smatra da su zanatlije hrabri, samostalni i nezavisni ljudi, koji će svakako odlučivati individualno o podršci na izborima ali da će njihova podrška kandidatu Liberalne partije, odnosno jedine partije koja trenutno podržava zanatstvo u Crnoj Gori, stvoriti snažnu poziciju da zanatlije nikada više ne moraju da mole za svoja prava, koja im pripadaju, već da treba sami da ih uzmu snagom konsolidovanog nastupa kao što se to inače radi u demokratskom svijetu.

 

Druga frakcija izražava skepsu i zabrinutost da bi to moglo stvoriti neprijatelje privatnim biznisima i da to nije u interesu zanatlija. Ona ne želi igrati istu igru kao političari.

 

Ova druga frakcija vidi sve suprotno od prve. Ona smatra da se ovakvim pozicioniranjem vrši politizacija i instrumentalizacija zanatstva, za njih to znači partijsko svrstavanje odnosno pripadanje, vjeruju da se time vrši nezakonit uticaj na slobodu izbora pojedinaca, da to može povrijediti zagarantovanu tajnost glasanja i da se time zanatlije identifikuju sa vrijednostima vazanim uz lik i djelo gosp. Đukanovića, odnosno način njegovog 30-godišnjeg vladanja.

 

Oni se takođe pitaju, zašto bi neko glasao za jednu stranku, a pripada drugoj. Takođe smatraju, da se zanatlije ne smiju povezivati ni sa jednom političkom strankom i da se na ovaj način pokušava podvesti zanatska udruženja pod političku stranku, ističući da su NVO udruženja samostalne, nepolitičke i neprofitne organizacije.

 

Međutim, ova frakcija nema nikakav predlog, kako se treba izboriti za interese zanatstva, izuzev onom tradicionalnom logikom: „koga Ti je moliti, nije Ti ga kuditi“. Pa tako, ako se i u narednih 20 godina ne pojavi premijer ili ministar, koji prepoznaje značaj i potrebe zanatstva kao kičmenog stuba svake tržišne ekonomije, neka i dalje ostane status quo. Jedno udruženje je čak najavilo da će zbog toga istupiti iz Komore.

 

Veoma ih je teško uvjeriti da podrška partiji, koja je potpisala Memorandum o saradnji, a to znači da se javno obavezala da će podržati potrebe zanatstva, nije nikakvo obavezivanje zanatlija, niti vezivanje za bilo kakve vrednosne stavove političkih stranaka, već da članovi Komore mogu glasati za koga god žele.

 

Međutim, ako zanatlije masovno podrže partije, koje su potpisale Memorandum o saradnji i dale javnu podršku zanatstvu, to može i te kako doprinijeti da se novi Zakon o zanatstvu usvoji i da se skrati vrijeme stabilizacije i razvoja privrede kroz unapređenje poslovnog ambijenta stvaranjem uslova koji već postoje u Evropskoj uniji.

 

Cilj zanatlija dakle nije da se miješaju u politiku, već da ostvare sopstvenu Agendu kroz pozicioni dokument. To rade sve zanatske komore u liberalnim demokratijama i to pred svake izbore. To je normalan, demokratski i efikasan način borbe za legitimne ciljeve, jasnu perspektivu i provjeren način stabilizacije i razvoja.

 

Prema tome, ako si ovo pročitao do kraja, izaberi i Ti kao zanatlija, kojoj ćeš frakciji da se priključiš 😊 .

 

Na Tvojoj radnji već godinama stoji natpis: „potreban radnik“. Nekoliko puta si morao da gasiš firmu i da otvaraš novu da bi preživio. Inspekcije su te pokušavale reketirati za više hiljada eura zbog knjige žalbi i natpisa na vratima o radnom vremenu. Mladi ljudi su napustili Državu zbog bezperspektivnosti, tako da više nemaš kome da prodaš ni USB stik a kamoli da mu održavaš računare.

 

Na nama je da iskoristimo pravo, koje imamo samo jedan dan u toku četvorogodišnje legislativne periode, da damo blanko podršku partijama koje nemaju nikakvu obavezu prema zanatstvu a i njima je ponuđeno da potpišu ovaj Memorandum ili onim partijama, koje su ga potpisale i time dale javno podršku rješavanju problema u privredi i osiguranju egzistencije desetina hiljada privrednih subjekata, koji nisu na jaslicama Države. Kada propustiš tu priliku, možeš samo da nastaviš da kukaš, zašto nam ne ide na na bolje i da čekaš još 4, 8, 12, 16 ili 20 godina dok ne shvatiš, da je konsolidovan nastup jedino rješenje.

 

Odgovor dao: Boris Marđonović - izvršni direktor nvo Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore


Komentar #2

Obrad Kovačević, potpredsjednik JU Zanatske komore Crne Gore i predsjednik Udruženja umjetničkih zanatlija Crne Gore - Email komunikacija

 

04.03.2023.

Poštovani gospodine Kovačeviću,

 

U vezi sa Vašim pitanjima dajem sljedeće odgovore:

 

1) "Tajnost glasanja mora biti zagarantovana svakom građaninu Crne Gore, koji ima pravo glasa, pa i zanatlijama." 

 

Naša Odluka NIJE i NE MOŽE BITI povreda tajnosti glasanja. Želim vjerovati da iza ovog stava ne stoji nikakva demagogija, već (ne) poznavanje osnovnih demokratskih lekcija za koje sam vjerovao da su naučene makar i nakon 50-godišnjeg vladanja jednoumlja.

 

2) "Ko je to, kad i u čije ime, potpisao nekakav dogovor sa nekom politićkom partijom?" 

 

Dogovor sa Liberalnom partijom Crne Gore je potpisan nakon što smo ovdje preko OBJE Viber grupe, usvojili i poslali Memorandum o saradnji svim parlamentarnim političkim partijama u Crnoj Gori (25 udruženjaa). Kao dokaz možete provjeriti u navedenim Viber grupama i uvjeriti se ovdje: https://gradski.me/liberalna-partija-i-zanatsko-preduzetnicka-komora-potpisali-memorandum-o-saradnji/ a do sada ga je jedino prihvatila ova partija. 

 

Da je MOS potpisalo više partija, podržali bismo i njihove kandidate. Naš cilj NIJE njihova, već isključivo NAŠA agenda, odnosno Pozicioni dokument ili ciljevi, koje smo opisli u MOS-u i koji treba da osiguraju institucionlne okvire za stabilizaciju i razvoj zanatstva i poslovnog ambijenta. 

 

Ovdje imate jasan izvještaj o tome: https://www.bankar.me/2022/10/10/zanatska-komora-ce-na-izborima-podrzati-one-koji-obecaju-osnivanje-posebnog-resornog-ministarstva/

 

kao i ovdje: https://www.portalanalitika.me/clanak/u-ime-zanatlija-lp-ce-podnijeti-predlog-novog-zakona-o-zanatstvu-do-proljecnog-zasijedanja-skupstine

 

3) "Ne igrajte se i ne zloupotrebljavajte položaj. Svaki zanatlija je slobodan čovjek i glasač."

 

Odbacujem tezu da se bilo ko poigrava sa zanatlijama ili zloupotrebljava položaj. Bez želje da djeluje kao moraliziranje, POZICIONE DOKUMENTE donose i potpisuju sve ozbiljne organizacije privrede u svijetu pred svake izbore. To je normalan, demokratski i efikasan način da se izbore za svoje ciljeve. Ta poziciona dokumenta podrazumijevaju da ako ih političari ne podrže, da ih privrednici NEĆE glasati na izborima, jer im je majica bliža od košulje. Ko je na vlasti, privrednicima je sasvim svejedno.

 

Mi smo to uradili prvi put 2012. godine odnosno usvojili prvi pozicioni dokument u istoriji crnogorskog zanatstva. Press clipping Vam dostavljam u prilogu. Tada ga nije podržala niti jedna partija, osim Pozitivne Crne Gore i to usmeno, ali nisu ništa uradili za zanatstvo u Parlamentu.  

 

Pozicioni-dokument-zanatstva-crne-gore-izbori-2012.jpg vidjeti ispod.

 

4) "Sva zanatska udruženja su NVO, i po Statutima samostalne, nepolitičke i neprofitne organizacije. Vi ih, zbog nekakvog ličnog interesa, pokušavate svrstati među političke partije." 

 

Odbacujem Vašu hipotezu da od NVOa pravimo političke partije. Neprimjereno je da 2023. godine još uvijek raspravljamo o tome, da jedan pozicioni dokument ili Memorandum o saradnji predstavlja bilo kakvo kršenje statuta, samostalnosti ili nepolitičnosti neprofitnih organizacija. Ponoviću još jednom, to je njihova obaveza, inače nikada neće ostvariti ni jedan cilj za svoje članove, čak i da im je premijer rođeni brat ili sestra. U liberalnim demokratijama se svi bore za podršku što većeg obuhvata birača. Molim Vas da više to ne izjavljujete, jer ispadnemo neozbiljni.

 

5) "Ovo, što pokušavate, je zloupotreba i krivično djelo."

 

Odbacujem Vašu hipotezu da je Odluka zanatlija da podrže svoje legitimne privredno-političke interese zloupotreba i krivično djelo. Da se ne ponavljam, pozicioni dokumenti su legitiman i jedini ozbiljan način da se ostvare ciljevi. Vidjeli ste i sami da ih Ministarstvo odnosno Vlada ne želi podržati. Peticiju od 6.000 potpisa opet mora da podnese neki poslanik a osnivanje političke partije je najgori scenario.   

 

6) "Manite se zloupotreba i lažnih "glasanja" ipak ste čovjek u ozbiljnim godinama."

 

Negiram da je ikada bilo lažnih "glasanja" u bilo kojoj organizaciji koju sam vodio kao odgovorno lice. Još uvijek ne mogu da vjerujem, da Vi nazivate statutom predviđeni način elektronskog odlučivanja "lažnim glasanjem", koje se uzgred odvija po najvišim principima direktne demokratije. Molim Vas da to više ne radite i da se više ne raspravljamo na ovu temu. Hvala.

 

Srdačan pozdrav i prijatan vikend.   

 

Boris Marđonović

Izvršni direktor u opozivoj ostavci 

JU Zanatska komora Crne Gore i

izvršni direktor

nvo Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore


Write a comment

Comments: 0